Kiss Stúdió Színház, Nagyvárad

Magyar Örökség Díjjal kitüntetett magánszínház

A színházról

Történet

A nagyváradi Kiss Stúdió Színház (KSSz) 1994 márciusában alakult a Színházi Világnap előestéjén, a Játsszunk színházat c. gálaműsorral, amelyben kilenc színész és egy zenei vezető lépett föl, s amelynek során jeles szerzők vallomásai hangzottak el a színházról, különböző színdarabrészletek és megzenésített versek illetve dalok mellett.

A Kiss Stúdió Színház az egyetlen folyamatosan működő erdélyi magyar nyelvű magánszínház, amely semmilyen állami támogatást nem kap! Fenntartója a Kiss Stúdió Alapítvány, amely a különböző pályázatok segítségével működteti a színházat, amelyhez szerény bevételi források társulnak.

A Kiss Stúdió Színház tevékenysége során színházi előadások, pódiumműsorok, gyermekműsorok, szerzői estek bemutatása szerepel, de szerveztünk képzőművészeti kiállításokat, vagy külföldi együttesek turnéját (pl. a Kaláka együttes, vagy a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta turnéi).

A kezdetek óta több mint 170 bemutatócímet mutathat föl a Kiss Stúdió. Fennállásának 20 esztendeje alatt 1800 előadást tartott közel négyszázezer néző előtt. A különböző helyszínekre való utazás során kb. 320 000 km-t tettek meg.

A legtöbb előadást elért produkció: Wass Albert: Üzenet az otthoni hegyeknek (220 előadás), illetve a Süss fel, Nap! című verses-mesés-zenés gyermekműsor (225 előadás).

Sok előadást ért el: Adjon Isten békét, kedvet! - zenés pódiumjáték, Mátyás király - reneszánsz színpadi játék, Vidámság az élet sója - zenés vidám színpadi játék.

Nagy sikernek örvend a Felolvasó-színházi sorozat, amelynek során új, még be nem mutatott vagy ritkán látott, esetenként régen nem játszott színpadi művek szólalnak meg, valamint az Irodalmi Esték című sorozat, amelynek során a magyar irodalom jeles személyiségeiről emlékeznek meg. Itt az állandó meghívott: Molnár Judit, magyartanár, közíró.

2014 áprilisában kapták meg Kolozsváron az EMKE által alapított gr. Bánffy Miklós-díjat.

A Kiss Stúdió Színház Nagyváradon a Várad-Olaszi református gyülekezet jóvoltából használja a volt Nagysándor utcai pincetermet - mostani címe : Aurel Lazar u. 16. szám (60 férőhelyes).

Emellett azonban nagyon sokat játszik más helyszíneken, nemcsak Nagyváradon, hanem Erdély szerte a különböző kisebb-nagyobb településeken.

De sok turnénjuk volt Magyarországon, (Budapest, Debrecen, Csongrád, Balassagyarmat, Gyula, Szeged, Salgótarján, Kecskemét, Baja, Mohács, Tata, Tatabánya, Szentes, Újkígyós, Miskolc, Győr, Nyíregyháza-Sóstó, Pápa, Ajka, Báránd, Kaba, Püspökladány, Csömör, Verőce, Szentgotthárd, Szombathely, Kőszeg, Siklós, Recsk, Eger, Kisoroszi, Visegrád, Pécs, Székesfehérvár, Veszprém, Berettyóújfalu, Budafok, Szerencs, Nagykanizsa, Nagyatád, Esztergom, Páty, Gárdony, Sopron, Szentendre, Karcag, Taksony, Zsámbék Mezőtúr, Soltvadkert stb.).

Németországban, Ausztriában, Svédországban, Norvégiában, Franciaországban, Szlovákiában, Szlovéniában is többször jártak az elmúlt évek során.

A KSSz rendezte meg a Kárpátmedencei Stúdiószínházak Fesztiválját "Középen a színész" címmel, 1999-ben, amelyen, erdélyi sajátosságként, négy nyelven hangzott fel a míves szó (magyar, román, német, jiddis).

2002-ben sikerült második alkalommal megrendezni a fesztivált.

A játszóhely műszaki adatai

A pinceterem jellegzetes boltív-alakú terem, kicsi színpaddal (méretei: szélessége 4,5 m, mélysége 3,5), előfüggöny nincs, csak háttérfüggöny, magassága oldalt a boltívek miatt korlátozottabb. Esetenként hat-hét reflektor világítja be a teret (világosítópulttal), a hangosítás: CD-lejátszó, erősítővel és hangszórókkal, mikrofonokkal.